Innan er fotografering

Den absolut vanligaste frågan jag får innan en fotografering är; "vad ska vi tänka på?" Här har jag samlat massor av tips inför er fotografering med mig!

Omfamna kaoset

Den enskilt viktigaste punkten att tänka på handlar om mindset. Att träffa en främmande människa med kamera, kläder som man kanske inte valt själv och luften full med massa förväntningar kan få vilket barn som helst att sätta sig på tvären, det är helt okej! Här kan ni som föräldrar göra enormt stor skillnad. Försök tänka att den här timmen av fotografering ska vara den roligaste stunden i er familj på länge! Bjud på er själva, lek med barnen, busa massor och släpp tanken om väluppfostrade ungar från början till slut, det händer aldrig ändå, LOVAR. Plocka gärna fram hela repertoaren av tokiga miner, roliga danser och goda mutor. Om barnen inte vill göra det vi har tänkt, strunt i det, så länge barnen har kul och känner att ni också har det så får vi till fina bilder. Ibland blir det till och med bättre att bara omfamna kaoset, få det ur systemet och så får vi till de lugnare bilderna mot slutet.

Tillsammans gör vi det till en kul stund,

då blir både minnet OCH resultatet av fotograferingen fantastiskt!

Att packa med

Ta med ett gäng mutor som dina barn älskar. Tänk på att inte ta med saker som kladdar allt för mycket eller ger mörka fläckar. Glöm inte dricka! Att få en liten vätskepaus och något att äta kan göra underverk för ett sviktande humör.

Vill ni ta med några ombyten så går det jättebra, det ger mer variation i era bilder. Vet ni med er att era barn har en tendens att hitta de geggigaste vattenpölarna så kan det vara bra ur den aspekten!

Kläder

Det viktigaste är att ni trivs i kläderna ni har på er. Vackra böljande klänningar och luftiga linneskjortor är magiskt vackert på bild, men BARA om det är något som ni tycker om att bära! Är ni en jeans-och-t-shirt familj, ja men då är DET magiskt vacker på era bilder. Håll er gärna inom ungefär samma färgskala, utan att för den sakens skull tokmatcha. Lägg ut kläderna ni har tänkt er på golvet framför er, funkar de ihop i alla konstellationer eller skär sig något? Sök gärna på ”family photo outfits” på Pinterest så dyker det upp massor av förslag och tips. Det mesta har ni säkert redan i garderoben. Fota gärna av era outfits och skicka till mig om ni vill ha hjälp!

Undvik gärna kläder med stora mönster och tryck/framträdande loggor, blicken dras lätt till just kläderna då istället för er. Tänk gärna tidlöst, bilderna ska leva mer er länge, funkar verkligen senaste trenden även när ni tittar på bilderna om 20 år? För exceptionellt bestämda små fashionistas som bara MÅSTE ha på sig Frost-klänning eller Paw Patrol-tights, så kan man kompromissa med att ta med plaggen och avsluta fotograferingen med de kläderna.