VANLIGA FRÅGOR!

2011/01/30

Jag får många frågor från er bloggläsare, men de är hyffsat lika allihop! I detta inlägget tänkte jag samla lite svar, fyll på med fler frågor i kommentarsfältet om ni undrar något!

Vad använder du för utrustning?
Jag plåtar med en Canon 5d mark II och har en gammal 5d som backup (läs extrakamera så jag slipper byta objektiv, japp lite lat är jag allt!). Jag har tre objektiv som jag använder ungefär lika mkt, 50 mm 1.2, 24-70 2.8 och 70-200 2.8 (alla Canon L). Ibland använder jag reflexskärm, men oftast inte. Den brukar åka fram vid inomhusfotograferingar, som den här t ex! Blixt använder jag väldigt sällan.

Bild: Bästa, finaste, roligaste, grymmaste, inspirerande Emelie Ohlsson

Vad ska jag tänka på om jag vill starta företag?
Först och främst tycker jag att det är superviktigt att läsa på om prissättning. Mer än hälften av allt jag fakturerar försvinner i moms och skatt. Pengarna som blir över ska räcka till mycket, kameragrejer (svindyrt), material, försäkringar och sist men inte minst; lön. Gå gärna in på SFF‘s hemsida och ladda ner deras prisguide! Ett medlemskap där är också bra investerade pengar. Jag har ett motto som är “jag vill inte att folk ska anlita mig för att jag är billig, jag vill att folk ska anlita mig för att jag är bra!” Värdesätt dig själv!

Att skapa en hemsida och blogg är jättebra marknadsföring, en hemsida är ett måste. Här vill jag dock säga att lägg lite extra tid på design av både hemsida, blogg och logga. Undvik de färdiga mallarna (speciellt på gratis-sajterna) som finns. Det tycker jag även gäller trycksaker som t ex visitkort. Gör något eget!! Det ger ett 100 gånger mer proffsigt intryck!

Bestäm dig för vad du vill utstråla och kör det hela vägen. Se t ex på den övergrymma Anna Roström på SmallpigArt (vår bröllopsfotograf!). Så fort man går in på hennes sida är det rätt tydligt vad hon gillar. ROSA. Och det kör hon hela vägen, skulle inte förvåna mig om hon t om har rosa strumpor när hon plåtar.

Hur har du kommit dit du är idag?
Genom att ta så många möjligheter som möjligt och inte vänta på att saker och ting ska komma till mig! Jag började min “karriär” genom att jobba på ungdomssidorna på Göteborgsposten samtidigt som jag utbildade mig till fotograf. Genom det jobbet fick jag sen ett vikariat där jag stannade nästan ett år. Sen flyttade vi hem till Helsingborg och jag blev lite chockad över hur lite jobb som kom in. Då skapade jag min första blogg, lillymaria och såg den som min uppdragsgivare! Minst ett inlägg varje dag. Det gjorde att jag höll igång, skapade kontakter och visade produktivitet. Till slut hittade även Skåne-kunderna mig.

Det går inte att sitta och vänta på det perfekta ögonblicket när någon ringer, skapa det där själv istället! Sök upp potentiella kunder och visa vad du kan. Utnyttja ditt kontaktnät. Superviktigt! Många stora jobb jag har fått är genom kontakter via familj och vänner t ex. De är dina absolut bästa pr-konsulter!! 🙂

Jag har valt att inte göra lite av allt utan istället satsa på det jag tycker är roligt och är duktig på, och det är väldigt enkelt: livfulla bilder av människor i naturligt ljus! Får jag in ett uppdrag som jag känner att jag inte kan göra bra så tackar jag nej. Plåta produktbilder på skruvar t ex. Japp, det jobbet tackade jag nej till, bättre att den där fotografen som är skitgrym på att plåta skurvar gör just det jobbet så kan kunden återvända till mig när de har ett uppdrag som passar mitt bildspråk. På så sätt bli alla nöjda.

Och sen måste jag säga att om jag ser min utveckling som en stege med 15 trappsteg så är jag väl typ på tredje steget. Jag har mycket kvar!

Tips?
Det går inte att vilja det här lite grann. Man måste satsa fullt ut. Det kommer komma så många stunder (speciellt på nätter, haha!) när du undrar vad fasiken du har gett dig in på. När kontot är nästintill tomt och paniken börjar växa. Omge dig med positiva människor som är duktiga på att peppa och stärka dig. Skaffa dig förebilder. Skaffa en mentor. Någon du kan fika med nån gång i månaden och få bra tips om var du är just nu. Inspireras av andra, men gör det till din egen grej istället! Din styrka är dig själv och vad DU kan och är bra på, inte vad någon annan gör.

Se andra fotografer som kollegor, inte konkurenter. Det tjänar du ofantligt mycket på.

Det här är vad som har funkat för mig och detta är inte allas sanning. Frågar du någon annan får du kanske ett helt annat svar. Men det är det som är så fint på något sätt. Hitta din väg och var dig själv!
Lycka till!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND

Fantastiskt bra och klokt skrivet! Mycket intressant! :O))

Tack så jätte mycket för det här inlägget Lisa! Du är bäst!

Tack för ett inspirerande inlägg.
Jag tycker du är en av Sveriges bästa bröllopsfotografer!

Precis vad även jag behövde 🙂 Tack!

Även jag behövde de här precis nu 🙂 Tack!

Tack för att du delar med dig!

Du har så rätt i det du säger! Våga vara unik, våga satsa! Det vinner man så mycket på i längden!

Tack för detta inspirerande inlägg. Skönt att läsa dina mycket vettiga tankar. Att se andra fotografer som kollegor, inte konkurrenter, tror jag är en viktig nyckel till framgång och det kommer att ge sååå mycket tillbaka. Kram!

tusen tack fina lisan!

Precis det här inlägget behövde jag läsa just nu. Tack!!

Vilket otroligt bra inlägg! Riktigt peppande. Du verkar vara en otroligt härlig tjej och du är otroligt otroligt otroligt duktig !!!

du är så himla inspirerande!

Jättebra och matnyttigt inlägg! Tackar ödmjukast.

Underbart inlägg! Peppande! Precis vad jag behövde!

Å Lisa vad du är bra. 🙂

ADD A COMMENT